Het Synergieverhaal

synergiebrood-schaduw-small

Sonja’s zoektocht naar kwaliteitsbrood

Mensen stellen me vaak de vraag: ‘Wat is nu het allergezondste brood?’ dat is ook de vraag die ik me zelf jaren geleden heb gesteld. Ik vertel hen dan wat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen ter wereld, en dus ook voor brood: dat hoe meer geraffineerd, bewerkt en behandeld een voedingsmiddel is (of de grondstoffen zijn), hoe minder gezonde elementen het voedingsmiddel nog in zich draagt. En het belangrijkste is minder is meer! Let vooral op geen extra toevoegingen van suiker, vet, kleurstoffen enz.

Geboorte van het Synergiebrood

Tijdens het schrijven van mijn tweede boek ‘Gezond eten, makkelijker dan je denkt’ heb ik mij volledig verdiept in wat voeding met je lichaam doet en de ontegensprekelijke invloed ervan op je gedrag, je fit voelen én je slanke lijn.

Aan de andere kant heb ik gemiddeld voor mezelf en voor ons gezin toch al een 40.000 tal boterhammetjes klaar gemaakt. Brood is nu eenmaal heel gemakkelijk voor je lunchpakket of als tussendoortje. Een kleine rekensom leert me dat we nog zeker een 150.000 boterhammetjes te gaan hebben in ons gezin.

De moeite dus om te proberen het meest gezonde brood te ontwikkelen! Het idee alleen al dat ik de gezondheid van mijn kinderen kan beïnvloeden via boterhammen, geeft me een warm gevoel.

Zo werd Synergiebrood geboren!
Een jaar zijn we bezig geweest met tientallen baksels uit te proberen, aan te passen, te verbeteren. Na veel research, vloeken en proeven zijn we uiteindelijk tot eenoergezonde samenstelling gekomen.

In zee met professionals

We kregen hierbij de ondersteuning van een op en top kwaliteitsfirma (de firma IREKS, een van de belangrijkste producenten in bakkerijgrondstoffen). Zij stellen enorme kwaliteitseisen aan hun grondstoffen (Volgens HACCP normen en met kwaliteitscertificaat ISO 9001).

Door middel van een bezoek aan het grote familiebedrijf te Duitsland was ik gefascineerd hoe zij de kwaliteit en keuring van graan en andere ingrediënten ter harte nemen.

Ze hebben dan ook 100% ons vertrouwen om de grondstoffen van dit brood te produceren

Kauwen is belangrijk

De textuur van het brood is geen toeval. Ondanks heerlijk van smaak nodigt het uit om te kauwen dit is belangrijk omdat de vertering begint in de mond. De 32 tanden die de natuur voor ons standaard heeft voorzien dienen enkel om je voedsel vloeibaar te maken in de mond zodat de speekselklieren boordevol met verteringsenzymen je voeding kan beïnvloeden voor de béste vertering. De beste vertering wil zeggen dat je energie krijgt van je voeding in plaats van dat het je energie ontneemt.

We leven in een glijmiddelencultuur zoals yoghurts, energiedrankjes, flakes, …! Door veel ongekauwde en suikerrijke voeding op te nemen wordt je honger niet gestild bijgevolg eet je veel meer dan nodig is en heb je toch een onbevredigd gevoel.

sonja04

Waarom wou ik het Synergiebrood zoals het nu is?

  • Ik wil liefst tot mijn 100 in vorm blijven! Als 1.50 m zijnde is het niet zo evident om slank te blijven en al zeker niet als je de 50 gepasseerd bent. Daarom wilde ik 100% zekerheid dat het brood geen overbodige vetstoffen en suikers bevat. En ook geen kleurstoffen en andere additieven die mijn lever belasten. Want  dan heeft mijn lever meer energie over om zijn échte zuiverende werk te doen en ook vetverbranding.
  • Ik wil me langer verzadigd voelen omdat ik me dan langer kan concentreren, minder nerveus ben en veel stressbestendiger. Wat ik met de mix van mijn vele activiteiten best kan gebruiken.
  • Ik wil vooral een lekker brood dat heel goed combineerbaar is met hartelijke zaken. De nootachtige smaak beviel ons ganse gezin. Als je je gezin moet forceren met iets gezonds dat niet lekker is of moeilijk te eten dan verspil je veel kostbare energie. Samen eten moet leuk én lekker zijn!
  • Om fit, energiek en slank te blijven is het stabiel houden van je  bloedsuikerspiegel fundamenteel. Daarom is de combinatie van spelt met de zaden en pitten de oplossing. want als je ‘smorgens start met ene suikerpiek , dan heb je gewoonlijk de ganse dag meer drang naar zoet. Dat kan ik missen als kiespijn.
  • Mijn kinderen en man doen ongeveer 15 tot 20 u sport per week. Als je sport kan je meer eten. Hoe minder voedzaam een voedingsmiddel is hoe meer je ervan eet. Dus het was voor mij een strategie om hun honger te stillen met minder eten en méér gezond!
  • Ik wil een positieve invloed op mijn stoelgang op een eenvoudige dagelijkse manier. Ik had al de gewoonte lijnzaad af en toe op mijn salades te doen of wat ervan te eten bij ontbijt. Het idee dat het gewoon  “standaard in mijn ochtendboterhammekes zit” vond ik een fijn idee!
  • Bewaartijd. Ik weet dat de meest bereide voedingsmiddelen allemaal onnatuurlijk lange bewaartijden hebben. Bewaarmiddelen stonden natuurlijk op mijn verbodslist. Toch was het leuk te merken dat juist door de aanwezigheid van de pitten en zaden het brood enkele dagen lekker vers en mals blijft.
  • Gemak: ons leven zit niet elkaar dat wij elke morgen naar de bakker kunnen. Een brood dat je ’s avonds kan ontdooien en dat ’s morgens als vers smaakt vind ik subliem.
  • Ik wil een vaste textuur waarbij je als het ware uitgenodigd wordt om te kauwen

We leven in een cultuur van ‘glijmiddelen’ zoals yoghurt, energiedrankjes en hap-en-slikklare brokjes zoals flakes… Door veel ongekauwde en suikerrijke voeding op te nemen wordt je honger niet gestild. Daardoor eet je veel meer dan nodig is en blijf je toch achter met een onbevredigd gevoel.

Echt volkorenbrood heeft zijn textuur niet zomaar. Het nodigt je uit om te kauwen. Dit is belangrijk. De tweeëndertig tanden die de natuur voor ons standaard heeft voorzien, dienen om je voedsel vloeibaar te maken in de mond. Je speeksel zit vol verteringsenzymen en zorgt ervoor dat de vertering van je voeding al in je mond kan beginnen. Voor koolhydraten is dat zelfs fundamenteel noodzakelijk om ze te kunnen verteren. De beste vertering wil zeggen dat je energie krijgt van je voeding in plaats van dat het je energie ontneemt